Zatímco ve staré Číně byli lékaři placeni pouze tehdy, kdy se jejich svěřenec těšil plnému zdraví, v dnešní době o sebe necháme většinou pečovat až v případech, když se objeví příznaky nemoci.
Homeopatická léčba s využitím konstitučního léku pomáhá vyladit člověka a posílit jeho imunitní systém, který ho pak chrání od útoku bakterií, virů a udržuje v kondici i v psychické zátěži. Konstituční lék však nemusí odpovídat úplně všem nemocem, ke kterým má náš organismus dispozice nebo které právě létají kolem. V tom případě saháme po akutním léku nebo můžeme využít homeopatickou profylaxi.
Tato metoda je i některými homeopaty diskutovaná či odmítána, přestože je stará jako homeopatie samotná. Na nápad podávat lék preventivně přišel již sám Hahnemman, když při epidemii spály přemýšlel, jak ochránit v rodině dosud zdravé děti, které se jinak v následujících dnech nakazily od svých sourozenců.Podobným způsobem lze využít profylaxi např. pomocí homeopatických nosod, tedy léků vyrobených z nemoci samotné, proti různým infekčním chorobám podobně jako při klasickém očkování. Homeopatické podání léku ústy ale nevnáší do těla žádné jedovaté chemikálie, nemá vedlejší účinky, nelikviduje vlastní imunitní systém, ale naopak ho zdravě stimuluje, takže si tělo samo v budoucnu poradí a rozpozná nepřítele i v podobě jiných bakterií nebo virů.
Nejplošnější podání homeopatického léku využili v posledních létech na Kubě, aby ochránili některé provincie ohrožené infekční leptospirozou, která se tam léta objevuje po záplavách a dosud způsobovala vysokou úmrtnost i náklady na léčení. 2,5 milionů lidí užilo preventivně nosodu z této nemoci a úmrtnost klesla téměř k nule.
Používat homeopatickou profylaxi ve stejné míře jako klasické očkování je však podstatně zbytečné. Homeopaticky léčený člověk je většinou přirozeně odolný. Pokud ale ve vaší rodině všichni lehli s chřipkou nebo ve školce probíhá epidemie spalniček, může to být skvělá a efektivní volba.
Využít homeopatický lék preventivně se hodí i v různých zátěžových situacích. V případě že jste venku prochladli, děti se vrátily zmáčené z výletu nebo vám pes spadl do ledové řeky, můžete kromě teplé koupele a horkého čaje podat lék aconitum. Je vyrobený z horské byliny, která musí často čelit studenému větru, přeháňkám nebo i sněhovým nadílkám v létě. Dodá tělu potřebné informace a to už samo zařídí vše potřebné, abyste i druhý den byli fit.

Homeopatická profylaxe boreliozy

Homeopatická profylaxe umožňuje, aby imunitní systém včas rozeznal bakterie boreliózy, pokud se dostanou do těla přenosem z klíštěte nebo jiného hmyzu. Jako prevence se bere několik dávek léku po sobě, počet kuliček přibližně záleží na hmotnosti člověka, a jejich velikosti, u malých dětí asi 5 kuliček vel. č. 3 nebo 1 kulička velikosti 5, u dospělého 10 vel. č. 3 nebo 2 kulička velikosti 5.
1. den – borelie CH 30
3. den – borelie CH 30
7. den – borelie CH 200
14. den – borelie CH 200
Toto schéma je jedním z mnohých, pokud lék zapomenete v příslušný den vzít, nestresujte se a vemte ho den následující! Pokud by v období profylaxe došlo k onemocnění nebo úrazu, schéma přerušte a začněte znova po úplném uzdravení.
Chystá-li se někdo na delší pobyt v přírodě s větším výskytem klíšťat, například na pionýrském táboře, je dobré dát před touto akcí jednorázově ještě jednu nebo dvě dávky borelie CH 200.
Při větším výskytu klíšťat v podzimní sezóně je vhodné ochranu na podzim znovu posílit, například počátkem září:
1. den – borelie CH 30
7. den – borelie CH 200
V případě přisátí klíštěte, které je podezření, že by mohlo být nakažené – několik dnů borelie CH 200. Objeví-li se po štípnutí hmyzem červené kolo s typickým ohraničením blednoucí uprostřed a ohraničené po okrajích, pak lék nasazujeme v širším období, případně měníme lék podle aktuálních symptomů a doporučení homeopata.
Sabina nebo ledum – používá se jako akutní ochrana před přišátím klíštěte nebo bodavým hmyzem, ať už jednorázově před výletem do přírody nebo denně, například o dovolené.
Dávkování je stejné, u malých dětí asi 5 kuliček, u dospělého asi 10 kuliček, homeopatické léky se nezajídají, nezapíjí, ale nechají se volně rozpustit v ústech. Několik kuliček léku je také možné rozpustit v malé trošce vody, důkladně protřepat a mechanickým rozprašovačem, jím postříkat oděv a boty. Homeopatická borelie nosoda ani sabina u nás nejsou v současnosti volně prodejné léky. Koupíte je však bez receptu v zahraničních lékárnách nebo je získáte přes svého homeopata.

odkazy:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Profylaxe
https://www.homeopatie.cz/clanky/metoda/1.htm
https://www.vilcakul.estranky.cz/clanky/homeopatie-a-vakcinace/homeopaticka-profylaxe-leptospirozy.html